Featured post

SSC Recruitment 2017 | Vacancy Details | Notification of CGL CHSL

SSC Recruitment 2017, SSC Announced the Calendar for CGL 2017 and the SSC CGL 2017 Notification is going to release in the month of March...

Thursday, 15 September 2016

Indian History GK Questions with Answers for SSC CGL 2017

1. Who was the founder of Haryanka dynasty?
Answer: Bimbisara

2. Who was the last ruler of Nanda dynasty?
Answer: Dhana Nanda

3. Which Indian bird or animal was widely exported during the Sangam Age?
Answer: Peacock


4. Where was the central point or meeting point of Indo-Roman trade?
Answer: Alexandria

5. Which Sangam composition is known as ‘The Bible of Tamil Land’?
Answer: Tirukkural

6. Who were the richest and biggest land owning class during the Sangam Age?
Answer: Velas

7. Who wrote Shilappdikaram in Sangam Literature?
Answer: Elango Adigal

8. Indra Vihara was the monastery of which religion?
Answer: Buddhist

9. How many literary compositions were there in Sangam Literature?
Answer: Eight

10. What was called Iravu during the Sangam Age?
Answer: Extra demands or forced gift.

11. Udiyageral was a ruler of which dynasty?
Answer: Chera dynasty

12. The students of Sangam Age were called by which name?
Answer: Pillai

13. Which type of village was known as Mudur in Sangam Age?
Answer: Old village

14. Which particular site is believed to represent the meeting point of the three Sangam Kingdoms?
Answer: Madukkarai

15. What was the state emblem of Pandya rulers?
Answer: Fish

16. Who was the composer of ‘Manimekalai’?
Answer: Sitalai Sattanar

17. Where was the second Sangam Literature held?
Answer: At Kapatapuram or Alaiway

18. What were Mauryans called by Jainism and Buddhism?
Answer: Mayur

19. Who was the founder of Maurya Empire?
Answer: Chndragupta Maurya

20. What was the early name of Chanakya?
Answer: Vishnugupta


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...